Duivensites.nl
 
B.J. & B. v/d Bosch, Gelderswoude - Een echt allroundhok!!!
Patrick Noorman  10-12-2014
 

Comb. B-J & B v.d Bosch, Gelderswoude
De generaalspelers, met de overnacht als specialiteit!



Het zal ongeveer 10 jaar geleden zijn, toen Bart-Jan en Bernard van den Bosch werden opgeschrikt door een sterfgeval in de familie. Aangezien het ruim 2 uur rijden was naar de begrafenis, besloot de zoon-vader combinatie om met een oom mee te rijden. Na een stroef begin, kwam het gesprek toch al snel op gang. Door Bart-Jan zijn werk bij Diervoeders Zoetermeer, ging het gesprek al snel over dieren en zoals de meeste duivenmelkers niet kunnen stoppen met praten over hun hobby, kon ook de oom het niet laten om over zijn passie te spreken. Bart-Jan was een luisterend oor en zijn oom had al snel gezien dat er een ruwe diamant in de auto zat. In 2 uur tijd wist hij een vonkje in Bart-Jan aan te steken en 2 weken later bracht hij de eerste mand duiven in Gelderswoude. De mannen hadden totaal niet gerekend op duiven en zodoende kwamen de duiven in het kippenhok terecht. Bernard zag al snel dat het vanuit het kippenhok niks ging worden en bood aan om de schuurzolder tot duivenhok te verbouwen, op 1 voorwaarde dat het Bart-Jan zijn hobby bleef. Bart-Jan begon met wedstrijden vliegen en in zeer korte tijd wist hij heel de familie aan te steken. Wat geweldig om die duiven los te laten en zo prachtig mooi aan te zien komen. Bernard was inmiddels helemaal verkocht en liet het idee varen dat het alleen de hobby van zijn zoon was. Het zolderhok werd voor de kwekers en achter in de tuin werd een keet geplaatst, waar inmiddels zelfs teletekst op is behaald. Ondertussen deed Bernard zoveel, dat er een combinatie werd gestart. Heel even verliet Bart-Jan het ouderlijk nest en werd er verder gevlogen onder Bernard van den Bosch, maar al snel werd er weer in de oude vertrouwde combinatie gevlogen. Binnen 10 jaar is deze combinatie aan de top in het samenspel, zowel op vitesse, midfond, dagfond en overnacht. Een ongekende prestatie in zo’n korte tijd, zonder ook maar 1 duif te kopen.

Seizoen 2013

In het rayon west van de cc Leiden o.a.:
 
Midfond:                   11e aangewezen
Dagfond:                   4e aangewezen, 16e onaangewezen
Overnacht:               1e onaangewezen, 1e aangewezen
Oude duiven:           6e aangewezen
Generaal:                  11e aangewezen
 
Overnacht in 2013:
 
Cc Leiden:                 5e onaangewezen, 8e aangewezen
                                    7e en 12e duifkampioen
 
Rayon West afd.5:  12e onaangewezen
                                    11e keizerkampioen
                                      6e keizerkampioen zondag 
                                      8e zondagkampioen
                                    25e duifkampioen
 
Sector 2:                    24e onaangewezen zondag,  25e aangewezen zondag
                                    18e keizerkampioen zondag
                                     38e duif kampioen zondag
 
Topuitslag:               4e NPO Agen (teletekst)


 
Stamopbouw

De duiven die 10 jaar geleden verkregen werden, zitten nog steeds verweven in hun beste duiven. In het begin wilde het niet zo vlotten en ze besloten om de duiven op de overnacht te spelen op aanraden van Ger van Gelder. Gelijk werd het een goede prestatie en wat bleek, het waren overnachters. In 2006 zijn er 6 duiven gekomen van Ger, waaronder de “Super Ger” die zich ontpopt heeft als superkweker met “Lady in Red”. Deze duif geeft alleen maar bruikbare duiven en als er een rode doffer geboren wordt, is het bijna altijd een topper. Voor de overnacht is dit een ijzersterke lijn duiven tot in vele generaties.
Ondertussen werden Bernard en Bart-Jan goed ontvangen in hun club en via Comb. Bolleboom uit Zoeterwoude kwamen in 2006 de eerste duiven voor de vitesse/midfond op het hok. Van comb. Bolleboom kregen ze onder andere “Jannes” en die is vader geworden van de “735”. Deze “735” is een ware superduif. De duif ging 15 keer mee op een vitesse/midfond vlucht en miste geen enkele keer. Deze duif werd duifkampioen en zorgde voor een hoge klassering in het samenspel.



Via, via werden er duiven geleend van het soort van C. van Doorne en uit deze koppels werden diverse duiven gekweekt. Ook van deze liefhebber zijn al verschillende goede duiven gekomen. De “989”, alias “De Pitbull”, was een echte topduif en ook al opa van verschillende topduiven, waaronder de “428” die kopprijs na kopprijs vloog en daarmee duifkampioen werd. Dit is een bijzondere duif, want ook deze duif is weer opa van verschillende kopvliegers in groot verband.

In 2012 werden er duiven geruild met de bekende Comb. P.T.T. uit Zoeterwoude. Deze mister W.H.ZB. zag het helemaal zitten in de overnachters van Bernard en Bart-Jan en dat zegt toch wel wat over de kwaliteit die ze op het hok hebben zitten. De snelle duiven van Comb. P.T.T. moeten zich nog wel gaan bewijzen.



Voor de dagfond hebben de mannen veel duiven gehad van Maarten Strijdhorst. Maarten is degene geweest die de combinatie 2 uur wist te boeien en later met duiven op de stoep stond. Door de gekregen duiven hebben ze een prachtige stam voor de dagfond op weten te bouwen.

Wim van de Bosch heeft ook nog jongen gegeven en gekruist zijn hier al zeer bruikbare duiven uit gekomen. De “Gladiator” komt rechtstreeks van Wim en deze duif vloog gigantisch veel kopprijzen op vitesse en midfond. Het maakt niet uit hoe de wind stond, deze duif kwam altijd uit de goede richting tussen 2 huizen door naar huis en verpeelde geen seconde bij het klokken. Deze “Gladiator” is weer opa van de fameuze “428”.

Voor de overnacht komen de duiven van onderstaande liefhebbers:

  • Ger van Gelder te Rotterdam (aantal jongen in 2006, duiven van het soort gebr. hagens en Klip-Verhagen)
  • Aad Benschop te Zoeterwoude (aantal jongen geruild in 2010)
  • Jan v.d Zwet te Zoeterwoude (aantal jonge duiven geruild in 2010)
  • Pieter Vreeling te Bodegraven (aantal jongen geruild in 2013)

Systeem

Er zullen weinig mensen fanatieker zijn dan Bart-Jan in de duivensport. Gelukkig heeft hij een vader die goed de rust kan bewaren, maar deze combinatie wil van Meer tot Tarbes keihard spelen en het liefst dansend in de tuin staan. Het zijn echte spelers voor het generaal kampioenschap, maar hun voorkeur ligt absoluut bij de overnacht.

Het seizoen wordt gestart met 15 duiven voor de vitesse, 15 duiven voor de midfond en 15 duiven voor de dagfond. Op de dagfond worden vaak meer duiven gespeeld, doordat de overnachters als jaarling een aantal dagfondvluchten krijgen als voobereiding op het grote werk. Pas als 2-jarige gaan de duiven mee op een overnacht vlucht.



Omdat de overnachtfond veren kost, spelen de mannen met een 40-tal duiven op de overnacht. In het verleden waren dit alleen doffers, maar 2 jaar geleden werd de gouden greep gedaan om ook met duivinnen te vliegen. Uiteindelijk een geweldige ingreep, want de meeste kopprijzen worden gevlogen door duivinnen. Zowel de programma duiven en de overnachters worden op totaal weduwschap gespeeld heel het seizoen.
De duiven worden voor de vluchten wel getoond, maar voor de vlucht gaat er gewoon een tussendeur open en wordt niet alles meer bij elkaar gezet. In het verleden werden de duiven wel netjes bij elkaar opgesloten, maar afgelopen seizoen mochten ze zelf kiezen waar ze gingen zitten. Bernard en Bart-Jan zijn hier erg tevreden over en sommige duiven hadden ineens 2 of 3 partners. Dat dit de jaloezie en motivatie alleen maar aanwakkert, mag duidelijk zijn.

De duiven trainen 2x per dag een uur en dit gebeurt met een vlag. Als de duiven in conditie zijn, kost het meestal geen moeite om ze aan het vliegen te houden. Aangezien de duiven samen in het hok zitten, moeten ze ook samen trainen. Het is geen enkel probleem om de vitesse duiven samen te trainen met de overnachters. Wel trainen de overnachters in het begin van het seizoen maar 1 keer mee met de snelle duiven. Ongeveer 6 weken voor de eerste overnachtvlucht, gaan ook de overnachters 2 keer per dag trainen.

De programmaduiven worden ruim 5 keer afgericht, afhankelijk van het weer. In het begin zijn dit korte stukjes, oplopend tot 60 km. De duiven stellen zo het kompas en hebben een optimale vliegconditie om er ook op de vitesse al te staan.

De overnachters gaan ook mee tijdens de lapvluchten en worden in de club opgeleerd, tot ze ongeveer 1000 km in de vleugels hebben. Daarna worden ze zelf nog regelmatig weggebracht en gaan ze gewoon met het programma voor de overnacht mee. Ieder seizoen zitten Bernard en Bart-Jan weer om te tafel om 3 ploegen en een reserve ploeg te maken en daar moet de strijd mee gewonnen worden.
De oude duiven worden niet verduisterd of bijgelicht en er wordt bij de overnachters geprobeerd om de vorm wat tegen te houden door training en andere voeding. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de overnachters tegelijk in vorm zijn met de vitesse duiven.  

Ieder jaar worden er wel wat late jongen gekweekt uit de overnachters na het seizoen en volgens veel mensen heb je daar niks aan. Bart-Jan is echter van mening dat late jongen vaak dom gehouden worden en ieder jaar komt er bij hun wel een goede duif uit deze late jongen. De oude duiven zitten meestal tot oktober bij elkaar en worden dan gescheiden van elkaar. 

In de winter zitten de late jongen bij veel liefhebbers binnen, in het voorjaar een paar trainingsrondjes en dan moeten ze maar mee. Een grote fout en logisch dat je dan veel duiven verspeelt. In Gelderswoude wordt er veel werk gemaakt van de late jongen en die gaan er iedere dag uit, ook in de winter. Ze worden afgericht tot ongeveer 10-15 km. In het voorjaar worden ze dan verder opgeleerd tot ongeveer 60 km. Als de late jongen genoeg africhtingen hebben gehad, gaan ze gewoon mee op de vitesse 2 vluchten en worden zo ingespeeld. De vitesse 2 wordt meestal rond juni/juli vervlogen, tegelijk met de jonge duiven.  



Kweek

Bernard en Bart-Jan koppelen al jaren goedxgoed en daar komen nog steeds de meeste goede duiven uit. Natuurlijk kijken deze mannen naar een duif, maar echt heel specifiek wordt niet gekeken. Er werd nog nooit een duif aangekocht en er wordt al 10 jaar gewoon gekoppeld op gevoel. De besten komen op elkaar en ieder jaar is daar weer het geluk dat er een paar goede duiven zijn.
De programma duiven worden altijd eind december gekoppeld en brengen een ronde groot. De combinatie heeft 1 kweekkoppel voor de dagfond en 3 koppels voor de vitesse. Deze eitjes worden vaak overgelegd, om zo uit de beste wat meer te kweken. De succeslijnen op de overnacht zijn hoofdzakelijk de lijnen van gebroeders Hagens en Klip-Verhagen.

De overnachtduiven worden in maart gekoppeld en broeden 2x 5 dagen. Na het broeden gaan ze op weduwschap en brengen ze pas na het seizoen een nest groot. Met deze late jongen wordt gewoon gevlogen en is de toekomst.



Voeding

Bart-Jan is werkzaam bij Diervoeders Zoetermeer en zodoende weet hij veel van voeding van dieren en met name postduiven af. Regelmatig komen er vertegenwoordigers van diverse voerfabrikanten langs en zo raakt hij ook in gesprek met een vertegenwoordigster van Teurlings. Teurlings is sinds dit jaar met een “TQ-mengeling” op de markt gekomen. Bart-Jan is erg kieskeurig en perfectionistisch als het om voer gaat, dus ging alleen akkoord met het allerbeste. Hij besloot tijdens de kweek een zak te testen en de resultaten waren echt verbazingwekkend. Bernard en Bart-Jan zijn niet snel overtuigd, maar tijdens de kweek zijn ze volkomen overtuigd geraakt van het, zoals het er al uit zag, mooie voer. De jongen kwamen zichtbaar beter op en ook de kwaliteit van de granen sprong echt in het oog.

Komend seizoen zullen Bernard en Bart-Jan dus de nieuwen TQ-mengelingen gaan voeren. Aan het begin van de week krijgen de duiven Teurlings Sport Light, later op de week komt daar wat Teurlings TQ Sport bij en op zware vluchten High Energy TQ van Teurlings.

De duiven worden 2x per dag gevoerd en krijgen ongeveer 20 gram per duif voorgeschoteld. Hier mogen ze een half uur van eten en dan wordt het restant weggehaald. Later in het seizoen wordt er zwaarder en meer gevoerd. Aangezien de vitesse duiven bij de duiven voor de verre vluchten zitten, gebeurt het dus dat ze anders gevoerd worden dan op papier zou moeten. Dat het niks uitmaakt, hebben de mannen wel gemerkt. Een goede duif voer je niet zomaar teveel. Doordat de duiven opgevoerd worden, worden dus ook de overnachters opgevoerd. Om deze duiven ook goed in conditie te houden, krijgen deze duiven regelmatig een lapvlucht.

Voor de training krijgen de duiven altijd snoepzaad van Teurlings en ook als toetje wordt dit regelmatig verstrekt. Er zijn veel verschillende soorten snoepzaad, maar als je moet altijd kijken naar de kwaliteit van de zaden en wat de inhoud van de zaden is. Bart-Jan heeft al veel snoepmengelingen bekeken en vindt de snoepmengeling van Teurlings kwalitatief erg goed. Zelf voegt hij er nog weleens kanariezaad, hennep en zonnebloempitten aan toe, dit afhankelijk van de zwaarte van de vlucht. De duiven krijgen ook iedere dag wel wat pinda’s.



Bijproducten

De wereld van bijproducten is een complete chaos en daarom wordt het in Gelderswoude maar zo simpel mogelijk gehouden. De duiven krijgen biergist met wat olie over het voer. Als er wat verre vluchten aankomen, wordt er meestal gekozen voor pindaolie van Dac. Ook krijgen de duiven soms voor een zware vlucht een mengsel van kaas, pinda’s en schapenvet. De duiven zijn er dol op en krijgen zo de vetten en eiwitten binnen. Voor de overnacht krijgen de duiven een Vitaboli opgestoken van Henk de Weerd. Dit is een product dat de aanmaak van nieuwe bloedcellen stimuleerd en de duiven van de nodige B-12 vitaminen voorziet. Ook zit er 1 keer per week wat appelazijn in het water. Het belangrijkste bijproduct blijft toch iedere dag vers grit.



Medisch

Medisch gezien werd er altijd een strak schema gehanteerd. Nu het moeilijker is om aan medicijnen te komen, werd er besloten om het eens met wat minder te proberen. Eigenlijk is het sindsdien alleen maar beter gegaan en is een schema dus niet per se nodig. Bernard en Bart-Jan praten dagelijks uren over de sport en dan wordt er zeker wel kritisch gekeken naar verschillende zaken in de sport. De hype om helemaal niks meer te geven werd altijd sceptisch bekeken. Nu zien de mannen zelf dat het dus schijnbaar ook met veel minder kan.

Wel geven de mannen aan dat de duiven voor het seizoen gewoon een goede geelkuur krijgen en de overnachters altijd een week voor inkorving een geelpil. Mochten ze twijfels hebben aan de luchtwegen, dan wordt er gebruik van een willekeurig ornithose product. Het is niet zo dat er een “heilige” natuurmethode wordt gedaan. Zijn ze ziek, dan krijgen ze ook medicatie.



Hok

Waar veel mensen uren kijken of hun hok wel goed is, heeft Bernard gewoon een keet neergezet in de tuin. De keet staat op stenen palen, ongeveer een meter van de grond. Het hok is altijd kurkdroog en dat is een vereiste om goed met de duiven te vliegen. Op de keet zit een plat dak, met de mogelijkheid om te verluchten via pijpjes. Dit wordt ook regelmatig gedaan en dit wordt gestuurd door middel van een tijdklok. Overdag staat het raam ongeveer 5 cm open schuin aan de bovenkant. De duiven hebben het enorm naar hun zin, het is droog, luchtig en gericht op het zuidoosten.

Er is ook nog een hok gemaakt voor de jongen en de late jongen. Dit is een hok op het noorden. Er wordt van deze duiven geen topprestatie gevraagd, maar het valt wel op dat de duiven het gewoon super doen. Weinig verliezen en ondanks het niet verduisteren, komen ze toch vlak achter de kopduiven.

In de broedhokken liggen plastic roosters met daaronder zilverzand. Het ruikt daardoor lekker en blijft goed droog in het hok. De vloer wordt goed schoongemaakt en zodoende is er altijd een optimaal klimaat in het hok. Wie had gedacht dat je topnoteringen en zelfs teletekst op een keet kan behalen? Dat het weinig uitmaakt, bewijzen deze mannen wel. Hoe warmer, hoe beter het hok.



Slot

Nog maar 10 jaar is deze combinatie bezig met de sport en nu al is er geen fanatiekere combinatie te bedenken dan B-J & B v.d Bosch. ’ s Morgens al vroeg in de veren, kijken of er al duiven zijn en heel de dag gespannen wachten op dat ene stipje. Als je alles speelt, heb je veel te kijken en dat is waar de mannen iedere week weer naar uitkijken. Samen onder het afdakje genieten van de duiven. Mooi om als vader en zoon zo met elkaar een geweldige hobby te delen. Samen lachen, samen praten, samen springen door de tuin bij een topnotering en samen treuren om een goede duif die verspeeld is. Het hoort er allemaal bij!
Dat ze niet alleen aan zichzelf denken, is ook te prijzen. Voer meenemen, duiven pakken om op te leren of helpen bij een verbouwing, ze doen het allemaal. Als er mensen komen kijken, worden ze altijd gastvrij ontvangen en voorzien van een hapje en een drankje. Een familie die geniet van de duivensport en een enorme drive heeft om de beste te willen zijn. De drive om te winnen en het gevoel voor de duiven, maakt dat deze combinatie hun plafond nog lang niet heeft bereikt.

Als u nog meer interesse heeft in deze combinatie, ze hebben een fantastische website: www.vandenboschduiven.jimdo.nl en ze verkopen op dit moment een geweldige selectie duiven op http://www.duivenveilingen.nl

Patrick Noorman

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.