Duivensites.nl
 
Gert Krab - Door een ommekeer naar de top!
Patrick Noorman  23-12-2014
 

Gert Krab, Elst
De bocht van 180 graden leidt hem naar de top!!!



We gaan zo’n dertig jaar terug in de geschiedenis, waar Gert Krab op 13-jarige leeftijd in contact met postduiven kwam. Het was zijn schoolkameraad die een hokje met duiven had, maar wedstrijdvliegen werd er niet gedaan. Gert liep meteen het besmettelijke duivenvirus op en tot op de dag van vandaag is duivensport zijn grote passie. Toen Gert thuis vertelde dat hij gek van postduiven was, mocht hij duiven houden in een oude schuur. Zijn vader was in zijn jeugd duivenmelker geweest en in de jaren die volgden, werden er hokken bijgeplaatst en begon het bloed van zijn vader ook weer te borrelen. Er werd redelijk goed gevlogen, met af en toe een kampioenschap in groot verband. Toch waren de prestaties wat wisselend en na een ontmoeting met Willem de Bruijn en dierenarts Mariën werd besloten om het roer volledig om te gooien. Een grote gok, maar het bleek een fenomenale beslissing! Kampioenschappen in de club, kring, Afdeling en diverse teletekstnoteringen waren vanaf 2011 meer gewoonte dan uitzondering. In deze reportage alles over de opkomst van deze nieuwe topspeler, door een verrassende wending in het systeem.  

Enkele hoogtepunten:

Kampioenschappen 2013 Regio 3 (18 clubs)

  • 6e Onaangewezen midfond
  • 3e Onaangewezen jonge duiven
  • 10e Duifkampioen jonge duiven
  • 8e Onaangewezen natour
  • 1e Aangewezen natour
  • 7e Duifkampioen natour
  • 2e Onaangewezen generaal snelheid
  • 2e Aangewezen generaal snelheid

Kampioenschappen 2013 Afdeling 8 GOU(2800 leden)

  • 9e Onaangewezen jonge duiven
  • 3e Aangewezen natour
  • 6e Onaangewezen generaal snelheid

Kampioenschappen 2014 Regio 3

  • 5e onaangewezen midfond
  • 1e aangewezen jonge duiven
  • 1e onaangewezen jonge duiven
  • 2e, 4e, 8e en 9e duifkampioen jong
  • 5e aangewezen natour
  • 1e onaangewezen natour
  • 2e en 6e duifkampioen natour
  • 2e aangewezen generaal snelheid
  • 1e onaangewezen generaal snelheid

Kampioenschappen 2014 Afdeling 8 GOU (2800 leden)

  • 1e aangewezen jonge duiven
  • 3e onaangewezen jonge duiven
  • 6e en 10e duifkampioen jong
  • 4e onaangewezen natour
  • 5e aangewezen generaal snelheid
  • 7e onaangewezen generaal snelheid

 
Maar ook de Teletekstnoteringen zijn natuurlijk hoogtepunten:

  • 2e NPO Peronne tegen 10,887 duiven
  • 4e NPO Blois tegen 3,939 duiven
  • 4e NPO Salbris tegen 3,835 duiven
  • 5e NPO Chateauroux tegen 2,335 duiven
  • 5e Midfond Teletekst 10,443 duiven

   

Systeem
 
Er wordt gevlogen met 20 koppels oude duiven op totaal weduwschap. Gert vindt alle vluchten mooi, maar omdat hij niet veel geduld heeft, wordt er niet verder gespeeld dan de Dagfond. De duiven worden voor een vlucht nooit getoond. Het is de bedoeling dat duiven pas een beloning krijgen, nadat ze een prestatie hebben geleverd. In het circus krijgen alle dieren ook pas een beloning als ze iets goeds gedaan hebben en zo is dit ook met de duiven.
De duiven training eenmaal per dag een uur. Dit trainen gebeurt door middel van een roulatiesysteem. Eerst gaan de duivinnen eruit voor de training en op dat moment verhuizen de doffers naar het duivinnenhok. Als de duivinnen naar binnen gaan, worden de doffers losgelaten en gaan de duivinnen weer naar hun normale verblijf. De doffers komen weer binnen op hun eigen hok. Dit systeem werkt erg goed en zo weten de duivinnen precies waar ze op zaterdag naar binnen moeten voor hun beloning.

De oude duiven worden verduisterd tot en met april. In 2014 is dit iets langer gedaan, om de piek wat meer op de laatste vluchten te krijgen. Helaas werden er in die periode veel vluchten afgelast, dus het is niet te controleren of het ook daadwerkelijk heeft geholpen. Wel was er een grote toename in de trainingsduur te zien, dus het lijkt er op dat de duiven toen wel beter in vorm waren.

Totaal weduwschap is iets tegen de natuur in en het risico is dat duivinnen aan elkaar gaan paren. Tijdens het seizoen blijven de duiven dan ook altijd een nacht bij elkaar. Mocht de pit er wat uitraken, dan worden de oude duiven en jongen weleens samen losgelaten. Dit helpt meestal om de vorm er weer wat op te krijgen.

Aan het einde van het seizoen blijven de duiven gewoon bij elkaar. Dit is om wat dichter bij de natuur terug te keren. Zoals eerder gemeld, is totaal weduwschap iets tegen de natuur in en door ze na het seizoen bij elkaar te laten, voorkom je dat duivinnen met elkaar gaan paren. Drie weken voor het koppelen worden de duiven gescheiden en daarna weer gekoppeld. Dit systeem werkt fantastisch en is misschien wel dé oplossing om het onderling paren drastisch te verminderen en zelfs tot nul te brengen.

Het mag niet onvermeld blijven, dat Gert iedere zaterdag hulpt krijgt van zijn neef Matthijs Verzijl. Matthijs helpt met het krabben en allerlei andere hand- en spandiensten.



Systeem jonge duiven

Gert kunnen we, met zijn serieuitslagen en kampioenschappen op Afdelingsniveau,  best scharen onder de Nederlandse jonge duivenspecialisten. De jonge duiven worden tot april niet losgelaten, want iedere jonge duif die dan buiten komt, is een prooi voor de roofvogel. Na april mogen ze buiten wat aanrommelen en Gert besteedt er dan niet heel veel aandacht aan. Een maand voor het seizoen krijgen de duiven lichter voer en daardoor neemt automatisch de training toe. De duiven gaan dan echt wegtrekken en dat is dan ook het signaal om ze een 10-15 keer op een korte afstand weg te brengen. Dit jaar is Gert ook tussen de vluchten door blijven rijden en dit heeft misschien ook wel bijgedragen aan zijn gigantische kettinguitslagen, waar menig duivenliefhebber met zijn ogen van gaat knipperen.

Als de duiven coli krijgen, wordt er lichter gevoerd en krijgen de duiven een natuurproduct van Comed. Dit natuurproduct werkt fantastisch en meestal is het dan over met de coli.

Gert gelooft heel erg in het ‘ontstressen’ van de jonge duiven. Ze moeten zo vaak mogelijk in de mand hebben gezeten, zodat ze de ergste stress kwijt zijn. Als duiven aan de mand gewend zijn, zijn ze veel rustiger en dit scheelt zeker in de verliezen van jonge duiven.

De jonge duiven worden ook verduisterd en vanaf de langste dag bijgelicht. Dit systeem is inmiddels geen geheim meer. Mensen die nog geloven in geheimen, zijn op de verkeerde weg. Gert was ook een melker die steeds aan het zoeken was naar betere medische middelen, bijproducten, het hok bleef veranderen en er alles aan deed om beter te gaan vliegen. Uiteindelijk kostte het veel geld en moeite en waren de resultaten nooit verbeterd. In de winter van 2010-2011 leerde Gert bij de Gouden Duif Willem de Bruijn uit Reeuwijk kennen. Deze grootmeester rolt al jaren alles in Afdeling 5 op en na een lang gesprek, besloot Gert de dvd van Willem aan te schaffen. Deze dvd werd meerdere malen bekeken en bestudeerd. Gert raakte onder de indruk van het verhaal van Willem en besloot het over een andere boeg te gooien. Vanaf dat moment werd de duivensport simpel en stegen de prestaties ongelofelijk omhoog.



Medisch

Op de dvd zag Gert dat medicijnen niet alleen verkeerde cellen kapot maken, maar ook de goede. De weerstand van de duif werd zwak en in plaats van vooruit te kweken, werd het alleen maar minder. Het afweersysteem van een duif moet gezien worden als een fort. Het fort moet zo sterk mogelijk gemaakt worden en dit kun je niet bereiken met medicatie. Medicatie maakt de vijand kapot, maar ook het fort zelf.

Gert besloot om de gok te wagen en was eigenlijk wat angstig voor het resultaat. Jarenlang werd er zeer regelmatig medicijnen gegeven en nu ineens zonder. Zou dat wel kunnen? Gert viel van de ene verbazing in de ander. Tijdens een controle bij dierenarts Mariën bleek dat hij niets hoefde te doen aan de duiven. Het voelde op dat moment niet fijn, maar toen de vluchten eenmaal waren begonnen, was de trein vertrokken. De ene kopprijs na de andere kopprijs werd gevlogen en Gert snapte er niks van. Het sprookje duurt inmiddels al 3 jaar en van toeval zou je nu toch niet meer kunnen spreken? Wat Gert ooit voor onmogelijk had gehouden, bleek in de praktijk gewoon te kunnen. Als duiven ziek zijn, dan moeten ze absoluut medicijnen krijgen. De praktijk leert echter dat duiven helemaal niet zo vaak ziek zijn en tegen geel kunnen ze als de beste.

Bijproducten

Om het fort zo sterk mogelijk te maken, is Gert voorstander van natuurlijke bijproducten. De duiven krijgen de mineralenmengeling en conditiepoeder van dierenarts Mariën. Aan de hand van de dvd over Willem de Bruijn, is Gert ook begonnen met het geven van Roni. Dit product is van Comed en zeker in geval van coli, werkt dit product fenomenaal. Geef dit een dag en je ziet de duiven opknappen.

De duiven krijgen van de firma Backs de Proteïne, Omega Olie, mineralen, probiotica en ze krijgen een paar keer per week Prange Suppe door het water. Deze producten zijn voldoende om het fort zo sterk mogelijk te maken. Al die medicatie kost enorm veel geld, is slecht voor de duif en voor minder geld hou je het fort van de duif met natuurproducten ijzersterk!

Voeding

Gert heeft zijn vertrouwen gesteld op de firma Matador. Deze firma is erg vernieuwend en garandeert optimale kwaliteit van granen. Tijdens en na de kweek krijgen de duiven Matador Super Kweek, tot een 6 weken voor de eerste vlucht. De duiven krijgen dan Matador Start, waardoor ze licht worden en goed beginnen te trainen. Vanaf het moment dat de vluchten beginnen, wordt het vliegschema van Matador gevolgd. Van dit systeem hoeft nauwelijks afgeweken te worden, al blijf je wel zelf de duivenmelker. Soms is het nodig om wat bij te sturen, maar met zo’n schema kom je een heel eind. Dit schema is te vinden op de site van Matador.



Hok

Heel wat uren heeft Gert zitten sleutelen aan zijn hok. Dan las hij dit, dan las hij dat en iedere keer was het geen verbetering. Veel mensen hechten veel te veel belang aan de verluchting van het hok. Gert heeft een ren voor zijn hok en als de duiven in de ren zitten, is het plafond dicht. In de winter staat de ren altijd open, maar als het in het seizoen wat kouder is, gaan ze ’s nachts in het hok en wordt de ren afgesloten. De verluchting gaat dan via het plafond. Als het eenmaal wat warmer is geworden, staat nagenoeg altijd de ren open. Duiven hebben behoefte aan frisse lucht en er is geen beter medicijn dan zuurstof. Gert is er zelf achter gekomen, dat het inderdaad niet zo moeilijk hoeft te zijn allemaal. Een verademing om op deze manier duiven te houden en Gert kan het dan ook iedereen aanraden.

Stamopbouw

Er zijn verschillende lijnen die vaker terugkomen en bij het samenstellen van de koppels wordt zoveel mogelijk gekruist. Er wordt niet gelet op verschillende theoriën tijdens het kweken, maar de toplijnen worden tegen elkaar gezet op gevoel. Als er een paar namen genoemd moeten worden van de lijnen waaruit de beste duiven worden gekweekt, dan zijn dat enkele duiven van clubgenoot Wulf van Laar (50-75% Ad Schaerlaeckens), kleinkinderen van Ché en Fabio van Hans & Evert-Jan Eijerkamp en het Superkoppel van Lub Snoek (Jansen/Camphuis x Van Loon) en kinderen daaruit. Omdat Gert altijd op zoek is naar betere duiven, heeft hij ook nog duiven bij Willem de Bruijn aangeschaft.



Slot

Gert Krab bestormt de weg naar de top en dit door het simpel toepassen van een systeem op een dvd. Uiteraard moet je goede duiven hebben, maar de meeste mensen hebben wel een paar aardige duiven op het hok zitten waar je prima duivensport mee kan beoefenen. Kern van het verhaal is het stoppen van energie in allerlei randzakente steken, stoppen met al die medicijnen en het zo eenvoudig mogelijk houden. Duivensport hoeft echt niet moeilijk te zijn. Bij Gert was het een gok en kijk waartoe het heeft geleid.

Patrick Noorman

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.